Al tijdens zijn studententijd was Dr. Ricardo Kron bezig met het ontwerpen en bouwen van versterkers, toen nog hoofdzakelijk met Engelse en Amerikaanse componenten. In de jaren die volgden werkte Dr. Kron overdag als ontwerper van Tv-chassis voor verschillende grote fabrikanten. In zijn vrije tijd bleef hij echter gedreven werken aan het ontwerp van de ultieme versterker: een ‘Single-Ended circuit met Mono-triodes in Pure Class A’, liefst met een behoorlijk vermogen. Dit versterker-type levert een uiterst muzikaal resultaat met een ongekend open en schoon geluid, maar had als nadeel het beperkte uitgangsvermogen waardoor uitsluitend met hoog-rendements luidsprekers een enigszins redelijk resultaat kon worden bereikt.

Begin 1994, nadat de Berlijnse muur was gevallen, ontmoette Dr. Kron het werkeloze team buizenspecialisten van het failliete Tesla Industries. Tesla leverde voornamelijk buizen aan de Russische Defensie-industrie. Hij introduceerde het idee om een nieuw bedrijf te starten voor de ontwikkeling van een nieuwe ‘Power-Triode in high vacuüm’, om daarmee ‘Single-Ended, Pure Class A’ versterkers te bouwen met vermogen!

Het eerste resultaat was een VV-30B met 32 kathodes en een uitgangsvermogen van 18 watt RMS met stroompieken van bijna twee ampères. Mooi maar… Dr. Kron was nog lang niet tevreden. Samen met zijn team ontwikkelde hij de nieuwe VV-52B, de eerste titanium-buis die maar liefst 30 watt RMS leverde met stroompieken van meer dan vier ampères. Ook werd de bekende 300B door hen onder handen genomen. De KR versie levert i.p.v. de standaard 7 watt maar liefst 16 watt per tube. Daarnaast ontwikkelde Dr.Kron ook nog een XL versie (KR-300BXSL) met een vermogen van maar liefst 25 watt RMS.

Tegelijkertijd verbeterde Dr. Kron en zijn team het vacuümniveau van hun nieuwe buizen. KR levert uitsluitend ‘High Vacuüm Tubes’. De KR buizen worden met een individuele vacuümpomp zover leeggepompt dat er een vacuümniveau van 10 -9 torr is bereikt. Dit is ‘leger’ dan buiten onze damp-kring en praktisch het laagst realiseerbare laboratorium niveau hier op aarde!

De voordelen van ‘High Vacuüm Tubes’ zijn:

  • Een veel langere levensduur (door het praktisch ontbreken van zuurstof ‘verbranden’ de metalen niet)
  • Een ‘schoner’ geluid, door het praktisch geheel ontbreken van interferentie’s.
  • Constante emissie en roosterspanning waardoor de tubes echt zo ‘gelijk’ zijn dat ze prima kunnen worden toegepast in Push/Pull schakelingen (zonder elkaar om zeep te helpen) en bij toepassing in een ‘Single-Ended’ versterker leveren ze beide exact hetzelfde vermogen.
  • Tenslotte ‘verlopen’ KR ‘High Vacuüm Tubes’ niet of nauwelijks zodat er niet hoeft te worden gekalibreerd.

KR tubes leven daardoor dus veel langer, terwijl de muziek mooier is en gedurende de jaren ook mooi blijft!

De volgende stappen van Dr. Kron en zijn team waren de ontwikkeling van: de ‘High Vacuüm Transducer’ (een hybride tube waarin zowel spanning als stroomversterking plaatsvindt), een spiksplinternieuwe eigen transistor (die wel heel erg dicht bij de sound van een Tube-versterker komt) en de ‘High Vacuüm Transistor’ (Een transistor in een tube die eruitziet als en tube en absoluut klinkt als een tube!) Dit zijn technische hoogstandjes die met behulp van de modernste technologie worden gemaakt. De ‘High Vacuüm Transducer’ is feitelijk een combinatie van een buis en een transistor, samen in één vacuüm tube. Deze wereld-unieke maakte het mogelijk ‘Single-Ended, Pure Class A’ versterkers te bouwen met ongekend hoge vermogens. (De Kronzilla Sr. levert in ‘Pure Class A’ probleemloos pieken van meer dan 500 watt!) De beide nieuw ontwikkelde transistors maken het mogelijk om, met behoud van KR-kwaliteit, aanzienlijk goedkopere versterkers te bouwen.

De gevestigde buizenversterker-fabrikanten begrepen niet direct de nieuwe fantastische mogelijkheden van de KR ‘High Vacuüm Transducers & Transistors’. Zodoende heeft KR in 1998 besloten zelf versterkers te gaan produceren. Net als bij de ontwikkeling van de Tubes is KR ook hier praktisch geheel opnieuw begonnen. Met behulp van de modernste technieken produceert KR compromisloze versterkers die de werkelijke kwaliteit en power van de KR Tubes en transistors geheel tot hun recht laten komen!

Kort voor zijn overlijden rondde Ricardo Kron, met de hulp van een Finse ingenieur gespecialiseerd in het ontwerpen van computerschakelingen en zijn nieuwe “rechterhand” Marek Gencev, een jonge Tsjechische ingenieur die eveneens ‘bezeten’ is van het ontwikkelen van de allerbeste HiFi-versterker, de ontwikkeling af van de MK-II versie van Kronzilla. Dit paradepaard uit de KR-stal werd nu hybride uitgevoerd, d.w.z. dat deze versterker is uitgevoerd met feitelijk twee versterkerschakelingen. Een Mosfet samen met een High Power Triode. Tevens werd een computerschakeling ontworpen om het overgangs-gebied tussen de beide versterkertechnieken te bewaken en waar nodig corrigerend in te grijpen. Deze hybride techniek, gecombineerd met de allermodernste computertechniek heeft ’s werelds muzikaalste versterker nog mooier en gecontroleerder gemaakt.

Al deze ontwikkelingen maken één ding duidelijk: KR-Audio Electronics is er als één van de weinige fabrikanten in geslaagd om het goede van de “oude” buizentechniek te combineren met de modernste technologiën. Met een KR-versterker krijg je dus “The Best of Both (3) Worlds”! Geen enkele andere buizenfabrikant is in staat technisch vergelijkbare buizen in serie te produceren en dat kun je horen! Muziek versterkt door een KR-versterker komt dan ook heel erg dicht bij de realiteit. En de “vacuum transistors” maken een echte KR-versterker bereikbaar voor elke muziekliefhebber!

In October 2002 is Dr. Kron helaas overleden. Een week voor zijn overlijden ontving hij nog net het November-nummer van het toonaangevende Duitse blad “Audiophile” met daarin een test van zijn nieuwe MK-II “Double Kronzilla”. In deze groots opgezette test kwam de redactie tot de eindconclusie: “Simply the Best”, waarmee hij dus zijn levensdoel; Het ontwikkelen van ’s werelds beste audio-versterker, bereikte!

De voorgaande jaren had Dr. Kron reeds gewerkt aan de continuïteit van zijn onderneming. De jonge Tsjechische ingenieur Marek Gencev is verantwoordelijk voor de productie. Hij zet samen met Dr. Eunice Kron, (de vrouw van Dr. Kron) het levenswerk van Riccardo Kron met onverminderde energie voort. Inmiddels heeft het team de volledige lijn KR buizenversterkers gemodificeerd tot hybride versterkers en leveren de “kleine” KR versterkers alleen wat minder energie dan hun grote “broer”, verder zijn ze praktisch identiek. Ook hier is de vakpers unamiem en noemen de kleine versterkers van KR liefkozend “Baby-Kronzilla’s”.

Kijk voor meer informatie op: www.kraudio.com.